Coaching psychodietetyczny

Coaching psychodietetyczny

Jak skutecznie zmienić nawyki żywieniowe

Jesteś tym , co jesz. Jedzenie jest energią życia, jednak jeśli nieprawidłowo go dobierasz możesz spalić się w ogniu jego płomienia. Twój codzienny pokarm może Cię wspierać w skutecznym osiąganiu postawionych celów lub też oddalać Cię od sukcesu.

Kształty Twojego ciała, koloryt skóry, błyskotliwość lub ociężałość myśli pokazują czy dieta sprzyja Twojej kondycji i zdrowiu czy też prowadzi do stresu i choroby. Jedzenie jest ważnym czynnikiem wpływającym na jakość Twojego życia, poczucie szczęścia, realizacji, rozluźnienie.

„Niech twoje pożywienie będzie dla ciebie lekarstwem, a twoje lekarstwo twoim pożywieniem”

Hipokrates

Dla kogo?

  • Dla osób borykających się z nadwagą lub otyłością;
  • dla osób cierpiących na insulinooporność, cukrzycę, astmę;
  • dla osób mających nietolerancje pokarmowe lub alergie np. na gluten, laktozę, zaburzenia hormonalne tarczycy np. Hashimoto, niedoczynność;
  • dla osób mających częste bóle brzucha, wzdęcia, problemy skórne, migreny;
  • dla osób z zapaleniem zatok, stawów (RZS), anginami i innymi rodzajami stanów zapalnych w organizmie;
  • dla osób zawodowo lub amatorsko uprawiających sport, chcących zwiększyć swoją wydolność i efektywność w danej dyscyplinie sportu;
  • dla osób doświadczających permanentnego stresu, którym brakuje energii lub mającym kłopoty z koncentracją, mającym kłopoty z motywacją do działania;
  • dla osób cierpiących na bezsenność lub depresję;
  • dla dzieci, które często chorują, mają bóle brzucha lub problemy skórne;
  • dla dzieci mających trudności z nauką np. łatwo się rozpraszających, szybko zapominających wiedzę;
  • dla dzieci z nadruchliwością lub apatią.

Korzyści

  • Poprawa stanu zdrowia,
  • poprawa funkcjonowania fizycznego i psychicznego,
  • poprawa wyglądu,
  • poprawa samopoczucia psychicznego,
  • wprowadzenie stylu odżywiania wspierającego zdrowie,
  • wyeliminowanie lub zmniejszenie dolegliwości bólowych,
  • spadek wagi,
  • poprawa stanu skóry, włosów, paznokci.

Jak pracujemy?

Spotkanie 1 – Na pierwszej wizycie zbierany jest wywiad, analizowana jest dokumentacja medyczna oraz przeprowadzane są pomiary między innymi wagi, tkanki tłuszczowej, zawartości wody, ustalany jest wiek metaboliczny. Na tej podstawie przygotowywane są wskazówki do wprowadzenia w codziennej diecie zgodne z diagnozą oraz postawionymi przez pacjenta celami. Pacjent może zostać skierowany na badania medyczne, może zostać zalecona analiza nietolerancji pokarmowych.

Kolejne spotkania odbywają się w zależności od ustalonych wspólnie przez pacjenta i dietetyka potrzeb i celów.

Usługi dodatkowe

Badanie nietolerancji pokarmowej z krwi pacjenta

„ Co dla jednego jest lekarstwem, dla drugiego jest trucizną”
Lukrecjusz

Celem prowadzenia diagnostyki nadwrażliwości pokarmowej typu III zawsze jest trafne rozpoznanie pokarmu wywołującego niekorzystną reakcję.

Badania specyficznych pokarmowo IgG to nowoczesne narzędzia o wysokiej wartości diagnostycznej, stanowiące istotny element postępowania klinicznego. Wyselekcjonowane grupy pokarmów zebrane w panele FoodPrint®, FoodTest i  pozwalają na dostosowanie badania do indywidualnych potrzeb pacjenta i prowadzonej terapii.

Korzyści

  • Zaplanowanie diety przeciwzapalnej;
  • profilaktyka chorób między innymi autoimmunologicznych takich jak RZS, zapalenie tarczycy Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa , Choroba Crona, wrzodziejące zapalenie jelita grubego.  
  • wyciszenie przewlekłych stanów zapalnych organizmu;
  • wyeliminowanie lub zmniejszenie objawów bólowych lub dyskomfortu jelitowo – trzewnego;
  • wyciszenie emocjonalne.

Sporządzenie jadłospisu - menu zgodne z celami pacjenta

  • Dieta odchudzająca;
  • dieta rozbudowująca masę mięśniową ciała;
  • dieta z wyeliminowaniem szkodliwych pokarmów;
  • dieta w konkretnej jednostce chorobowej AZS, jelito drażliwe, RZS;
  • dieta w depresji.

Korzyści

  • Realizacja celów postawionych przez pacjenta;
  • dostarczenie wiedzy i umiejętności koniecznej do samodzielnego zaplanowania menu kolejnych etapów diety przez pacjenta.